Ellen Linde Art

Expressing life through creativity

Julklappspyssel

Kategori: Inspiration

 Det är alltid kul att få något personligt i julklapp. Här kommer lite tips, jag lär dig göra målarböcker och böcker också hur man kan göra eget papper:
Jag har lagat en liten bok till min lillebror till denna jul,
den heter Familjen på Äventyr med Prins Alexander (min lillebror).
Så här gjorde jag:
Jag har valt bra kvalitets papper av A3/A2 eller önskat format, med tanke på bokens storlek (Norskt förårspapir valde jag) Vik två till tre gånger för varje ark. Så att alla vikta papper är i cirka samma storlek och ser någotlunda raka ut.
Bokomslaget: en kartong som jag limmat önskad fram och baksida på (skinnliknande material i mitt fall, men också omslagspapper, dina egna konstverk eller tyg går fint, tyg är bästa rekommendationen av dessa!)
Så skall detta torkas lite innan det stansas samman med resten av boken.
Mellan omslaget och resten av bokens vikna sidor så placerade jag även ett fint blått inslagssida, den som kommer precis efter pärmen, innan boken börjar.

 Så stansar jag detta samman i mitten, ytters bokomslaget, sen det blå inner pappret, och sedan de vikta pappren som kommer att bli själva boken här.
Nu kan du skriva en liten historia med illustrationer. En målarbok kan också göras på detta vis, men i större format, om man vill.
Att få konst är alltid väldigt trevligt. Det räcker med något enkelt, bara det är snyggt.
Duger inte med en gammal skiss, om du inte vill göra ett konst kollage av dina gamla skisser, konstförsök, kladd och tidningsklipp.
Skall det bli persoligt så måste man sätta sig in i vad personen gillar och också om det kommer passa in i dennes hem. Kanske har personen några trevliga intressen som du kunde avbilda?
Julkorten (pappret) kan du till och med göra själv,
såhär gör du:
Ha ett vattenbad med varmt vatten, blötlagt och smått riven kartong och vanligt papper, samman med lite lim. Så blandar du samman detta och silar i en sil, gärna så vågrät sil som möjligt.Massan som blir kvar i silen är sjäva pappret, så nu skall det torka på en kökshandduk som är så slät som möjligt.
Om du vill ha ett tryck i pappret, så skär ut i kartong och placera mellan handduk och papper.
Så skall detta torka några dagar. Sedan har du julkort led eller utan scablon som du kan klippa till lite i kanterna om du vill och pynta och skriva julhälsningar på. När det är helt torrt kan du också välja att lacka pappret med tex acryllack.
Hoppadäs ni får inspiration, här kommer lite bilder :